EL YORDAMI İLE YAPILAN PROJELER

31.03.2023

EL YORDAMI İLE YAPILAN PROJELER



Şehrimizde gün geçmiyor ki yeni bir iş bilmezlik yeni bir liyakatsizlik örneği ile karşılaşmayalım. Atatürk devlet hastanesinin yeni binasının yapımı hikayesi ile başlayan plansızlık süreci maalesef herkesin gözü önünde devam ediyor. Hastanenin otopark sorununu çözeceğiz diye Kız meslek lisesinin yıkılması amacı ile başlayan nobran girişimler Yayla ortaokulu ile devam etti. Yapılan bu plansız ve yanlış girişimlere yargı tarafından dur denildi.

Bugün ise iş bilmezliğin yeni bir örneğini Zonguldak kamuoyu gördü. Projesi hazırlanan, ihalesi yapılan Yayla Ortaokulu'nun yapılacağı Türkiye Taşkömürü Kurumu'na ait arazinin SİT alanı olduğunun ortaya çıktığı haberi basında yer aldı.

Liyakat bunun için önemli. Her zaman vurgu yapıyoruz görev verilirken o işi yapabilir mi liyakat sahibimi diye bakılmaz ise sonuçları böyle oluyor.

Şimdi soruyoruz ey Özel İdarede çalışan yetkililer elinizde sit alanı sınırlarını

gösteren haritanız yok mu? Buranın sit alanı olduğunu nasıl bilmiyorsunuz?

Hadi onlar atladı! TTK yetkilileri size gelip burayı okul yapmak istiyoruz dediklerinde burası sit alanı diyecek bu işten anlayan bir yetkiliniz yok muydu?

Koruma kurulundan gerekli izin ve onaylar alınmadan proje hazırlanır mı? İhale yapılır mı?

Okul için proje hazırlanıyor ihale yapılıyor ve şimdi bu alanın sit alanı olduğu ortaya çıkıyor ve koruma kurulunun kararı ne olacak diye bekleniyor. Böyle plansızlık böyle programsızlık olur mu?

Şaşırdık mı? Elbette hayır. İlk defamı oluyor bu iş bilmezlik elbette hayır.

Yıllarca CHP’li Belediyeler tarafından hayata geçirilmesinin engellendiği kendileri tarafından açıklanan Lavuar alanı projesinde aynı iş bilmezlik ile karşı karşıya gelmedik mi ?

Proje yapıldı, ihale edildi, alanda çalışma başladı 3 gün sonra burada 3 metreden su çıktı denilerek proje iptal edilip çalışma durdurulmadı mı?

Orada 3 metrede su olduğunu bilmeden projeyi nasıl yaptınız? Zemin etüdü yapılmadan zemin sularının kaç metrede nerede olduğu tespit edilmeden proje yapılır mı? İhale edilir mi?

Zonguldak Metropoliten Belediyeler Birliği tarafından Kozlu Kızılcakese sınırları içinde, binlerce ağacın bulunduğu bir doğal alanda hayvan barınağı yapmak için çalışma başlatıldı. Yapımı planlanan yaklaşık 12 Milyon TL tutarındaki Hayvan Yaşam ve Rehabilitasyon Merkezi için alanın sahibi Orman Bakanlığından izin alınmadığı proje yapımından sonra ortaya çıkınca izin alınamayıp proje ortada kalmadı mı?

Bu örnekleri elbette çoğaltmamız mümkün. Liyakat yerine, teknik çalışmalar yerine el yordamı ile ben yaptım oldu yaklaşımı ile bir yere varılamayacağı ortadadır.

Bu işbilmezlikler Zonguldak halkının gözleri önünde sergilenmektedir. Bu tür sonradan sorunun tespit edildiği Projeler için yapılan harcamalar ve yitirilen zaman da maalesef boşa gitmektedir.